Pre par godina, od drugarice sa fakulteta sam dobila recept za ovu čokoladnu poslasticu i od tada sam je pravila nebrojano mnogo puta. Meni je ovo jedan od omiljenih recepata jer mi je ukus fenomenalan a proces pravljenja veoma jednostavan.
Za testo je potrebno:
6 jaja
150 grama putera
300 grama brašna
250 grama šećera
1 rakijska čašica ruma
500 grama čokolade
* S obzirom da je potrebno dosta čokolade, moj savet je da je kupite na pijaci, gde imate uvozne čokolade za kuvanje sa 40% kakaa po ceni od 180-200 dinara za 400 grama.
Za fil je potrebno:
1 slatka pavlaka (200 ml)
100 grama čokolade
1 želatin
1 puding od čokolade
Od ove količine, dobićete 24 komada (prečnika 5 cm).
Priprema:
Razdvojiti žumanca od belanaca. Belance umutiti u čvrstu penu i ostaviti. U posudu sa žumancima dodati šećer, brašno, rum, rastopljenu čokoladu i rastopljen puter. Kada se sve to dobro umuti, polako sjediniti sa belancima. Sipati u korpice i peći 10 minuta na 250 stepeni. Bitno je da se peku tačno 10 minuta, i nakon što se izvade čokolada u sredini još uvek bude tečna. Ko želi, može ih služiti tople, kada su slični Lava kolaču. Ako želite da imate i fil, ostavite ih da se hlade i nastavite sa pravljenjem fila.
Fil:
Skuvati puding od čokolade i u njega dodati 100 grama otopljene čokolade za kuvanje. Sve to ostaviti da se prohladi ali ne skroz. Smesu sa čokoladom i pudingom dodati u umućenu slatku pavlaku ali paziti da smesa ne bude topla jer će rastopiti pavlaku. Želatin pripremiti na sledeći način: Kesicu želatina pomešati sa četiri kašike hladne vode i ostaviti 5 minuta. Nakon toga, želatin kuvati uz mešanje dok ne počne da se peni. Kada se malo prohladi, sjediniti ga sa smesom slatke pavlake i pudinga. Smesu ostaviti par minuta u frižider i nakon što se stvrdne prebaciti je u kesu ili špric i filovati po želji.
Recept je zaista jednostavan, pogotovo ako se pravi samo deo bez fila. Trudila sam se da sve objasnim korak po korak ali ako nešto nije jasno, slobodno pitajte :)
Do narednog posta,
xoxo
Jovana
ovako ćemo Jovana, ovo više nema smisla stvarno.
ReplyDeleteja inače ne jedem slatkiše, ali ti dajem ekskluzivno pravo
da me iskvariš i hraniš ovim savršenstvom od kolača <3
Ne znas koliko ti zavidim :)
DeleteNema problema, samo mi odaj tajnu kako bez slatkisa :) <3
NEMA SMISLA!!!! UMIREM OD GLADI, I OTVARAM OVO I ŠOK!!! :p
DeleteIzvinjavam se :)
DeleteSvaki put kad izbaciš neki novi post sa receptom, ja se oduševim. Prelepa je dekoracija, slike su kao iz časopisa. :) Svaka čast.
ReplyDeleteHvala <3
DeleteOvo ću morati da probam! :)
ReplyDeleteDa li treba da komentarišem koliko se divne slike? :D
:) <3
DeleteNišta ja to ne verujem dok ne probam ;-)
ReplyDeleteAko odlucis da probas, javi da li si se isplatilo :)
DeleteRecept prepisala i probacu prvom prilikom. A ceo post uzivancija za oci, slike savrsene :D
ReplyDeleteHvala Milena <3
DeleteVeoma ukusno izgledaju, ovo moram da probam! :)
ReplyDeleteProbaj, mislim da se neces pokajati :)
DeleteImala sam jedan zahtev za rodjendanske mafine i verujem da cu isprobati tvoj recept. :)
ReplyDeleteAko isprobas, javi da li su ti se svideli :)
DeleteOdlican recept, ide na listu za isprobavanje pod obavezno :)
ReplyDeletei dekoracija i fotke za 10, svaka cast!!
Hvala <3
DeleteHocemo jos ovakvih postova :) Divni su
ReplyDeleteBice, bice :) Hvala <3
Delete