Pre par dana, na YouTube kanalu How To Cook That, videla sam ovaj recept i odmah sam pomislila da ga što pre moram isprobati. Sutra je 14. februar i moram priznati da nisam od onih koji pridaju veliki značaj tom danu ali ću ga iskoristiti kao odličan razlog da podelim ovaj recept sa vama :) Tako da, ako želite da sutra nekoga iznenadite ovim preslatkim torticama, evo recepta uz malo izmena...
S obzirom da se kod nas ne može pronaći sve što je potrebno za ovaj recept, ja sam ga malo izmenila i prilagodila a evo i kako :)
Potrebno je:
300 grama brašna
350 grama šećera
jedna supena kašika praška za pecivo
jedna kašičica soli
7,5 grama želatina
125 ml ulja
7 jaja
250 ml hladne vode
*pola male kašičice praška za pecivo od vinskog kamena*
jestiva boja
*U originalnom receptu stoji ''cream of tartar'' koji se kod nas ne može pronaći pod tim nazivom. Kod nas se (koliko ja znam) može pronaci samo u dm-u pod nazivom ''prašak za pecivo od vinskog kamena'' i pakovanje od četiri kesice (svaka ima 17 g) iznosi oko 250 dinara.
Kesica izgleda ovako
Priprema:
U činiju sipajte brašno, šećer, so, želatin i prašak za pecivo i sve dobro promešajte. Napravite rupu u sredini i dodajte žumaca, ulje i vodu.
Nemojte mešati, samo pomerite posudu dok ne pripremite ostatak.
U drugu činiju stavite belanca i prašak za pecivo od vinskog kamena. Mešajte dok ne bude čvrsto ali nemojte preterati. Sada izmešajte i sadržaj prve činije a zatim sadržaje obe činije polako sjedinite.
Zagrejte rernu na 160 stepeni, u kalup za pečenje stavite tri korpice i napunite ih smesim. Pecite oko 4 minuta, pustite da se malo prohlade, izmrvite ih i dodajte jednu supenu kašiku žive smese i kafenu kašiku vode. Dodajte boju koju želite i sve lepo sjedinite da liči na plastelin. Ja sam pored crvene boje dodala i zlatne jestive šljokice.
U kalup za pečenje stavite korpice, u svaku stavite po dve kašike smese i pecite samo 5-10 minuta. Nakon toga izvadite iz rerne i u sredinu svake korpice stavite srce od crvene smese, koje možete pogledati kako se pravi u videu. Dodajte još jednu kašiku smese i vratite da se peče još 10-15 minuta.
Mislim da se kod nas ne može pronaći plastični alat u obliku kupe i ako vam ništa drugo ne pada na pamet, možete kao ja, u deo od šprica za filovanje staviti drveni štap za ražnjiće :)
Napomena
Meni je od ove mere ispalo 22 tortice sa srcima i ostalo mi je još materijala za 12 tortica bez srca.
Fil
Fil koji želite takođe možete izabrati u jednom od videa Ann sa kanala How To Cook That.
Ja sam ga pravila od:
120 grama putera
330 grama šećera u prahu
dve kašike mleka
malo soli
pola kašike arome vanile
Ovaj fil je jako sladak i ako niste ljubitelj preslatkih filova, izaberite neki drugi.
Za ukrašavanje sam koristila jestivu zlatnu boju, Dr.Oetker srca i korpice iz dm-a.
Malo truda i kolačići koji će sigurno svakoga obadovati su gotovi :)
Do narednog posta,
xoxo
Jovana