Pre par dana, na YouTube kanalu How To Cook That, videla sam ovaj recept i odmah sam pomislila da ga što pre moram isprobati. Sutra je 14. februar i moram priznati da nisam od onih koji pridaju veliki značaj tom danu ali ću ga iskoristiti kao odličan razlog da podelim ovaj recept sa vama :) Tako da, ako želite da sutra nekoga iznenadite ovim preslatkim torticama, evo recepta uz malo izmena...
S obzirom da se kod nas ne može pronaći sve što je potrebno za ovaj recept, ja sam ga malo izmenila i prilagodila a evo i kako :)
Potrebno je:
300 grama brašna
350 grama šećera
jedna supena kašika praška za pecivo
jedna kašičica soli
7,5 grama želatina
125 ml ulja
7 jaja
250 ml hladne vode
*pola male kašičice praška za pecivo od vinskog kamena*
jestiva boja
*U originalnom receptu stoji ''cream of tartar'' koji se kod nas ne može pronaći pod tim nazivom. Kod nas se (koliko ja znam) može pronaci samo u dm-u pod nazivom ''prašak za pecivo od vinskog kamena'' i pakovanje od četiri kesice (svaka ima 17 g) iznosi oko 250 dinara.
Kesica izgleda ovako
Priprema:
U činiju sipajte brašno, šećer, so, želatin i prašak za pecivo i sve dobro promešajte. Napravite rupu u sredini i dodajte žumaca, ulje i vodu.
Nemojte mešati, samo pomerite posudu dok ne pripremite ostatak.
U drugu činiju stavite belanca i prašak za pecivo od vinskog kamena. Mešajte dok ne bude čvrsto ali nemojte preterati. Sada izmešajte i sadržaj prve činije a zatim sadržaje obe činije polako sjedinite.
Zagrejte rernu na 160 stepeni, u kalup za pečenje stavite tri korpice i napunite ih smesim. Pecite oko 4 minuta, pustite da se malo prohlade, izmrvite ih i dodajte jednu supenu kašiku žive smese i kafenu kašiku vode. Dodajte boju koju želite i sve lepo sjedinite da liči na plastelin. Ja sam pored crvene boje dodala i zlatne jestive šljokice.
U kalup za pečenje stavite korpice, u svaku stavite po dve kašike smese i pecite samo 5-10 minuta. Nakon toga izvadite iz rerne i u sredinu svake korpice stavite srce od crvene smese, koje možete pogledati kako se pravi u videu. Dodajte još jednu kašiku smese i vratite da se peče još 10-15 minuta.
Mislim da se kod nas ne može pronaći plastični alat u obliku kupe i ako vam ništa drugo ne pada na pamet, možete kao ja, u deo od šprica za filovanje staviti drveni štap za ražnjiće :)
Napomena
Meni je od ove mere ispalo 22 tortice sa srcima i ostalo mi je još materijala za 12 tortica bez srca.
Fil
Fil koji želite takođe možete izabrati u jednom od videa Ann sa kanala How To Cook That.
Ja sam ga pravila od:
120 grama putera
330 grama šećera u prahu
dve kašike mleka
malo soli
pola kašike arome vanile
Ovaj fil je jako sladak i ako niste ljubitelj preslatkih filova, izaberite neki drugi.
Za ukrašavanje sam koristila jestivu zlatnu boju, Dr.Oetker srca i korpice iz dm-a.
Malo truda i kolačići koji će sigurno svakoga obadovati su gotovi :)
Do narednog posta,
xoxo
Jovana
Kako ovo lepo izgleda :) Svaka čast, moraću i ja prvom prilikom da pravim
ReplyDeleteHvala <3
Deleteovo je nesto najlepse sto sam videla u poslednje vreme! planirala sam da pravim mafine, ali sad cu se definitivno okuraziti i napraviti neki frosting, ali verovatno sa oreo keksima :) molim te mi reci gde imaju da se nadju ova preslatka srculena?
ReplyDeleteSrculenca sam kupila u Madjarskoj a kod nas sam ih videla samo na pijaci, na onim tezgama sa cokoladama i svim tim stvarima sto donose iz Madjarske. Doduse, u Novom Sadu a za Beograd ne znam :) Javi kako je ispalo :)
Deletehvala ti mnogo na odgovoru. sada sam ocajna jer si srculenca kupila u madjarskoj, a iskreno ne verujem ni da ih u bg-u ima po marketima :( pogledacu sutra na zelenom vencu, tamo uvek ima kojekakvih cudesa kojih nema po radnjama :)
DeleteNema na cemu :) Javi ako ne nadjes jer bih trebala uskoro da idem pa cu ti doneti :)
DeleteOvo izgleda preslatko :)
ReplyDeleteHvala <3
Deleteaaaaa totalno cool! :D
ReplyDelete<3
DeleteDivno! Hvala što si podelila sa nama, baš je dobra ideja :) Lidija
ReplyDeleteHvala Lidija <3
DeleteDivno izgleda :) Sigurno je i ukusno :D
ReplyDeleteHvala <3 Meni jeste :)
DeleteKako ovo prelepo izgleda! I moram da napravim, bar da probam, videćemo kako će izgledati xD
ReplyDeleteProbaj, nije tesko :)
DeleteAjme, fenomenalno si ovo napravila!! Ja to ne bih ni u 100 godina uspjela haha :D
ReplyDeleteHvala Mell :) Ma uspela bi, lako je :)
Deletekako su slatki :)
ReplyDeleteja nisam ljubitelj slatkiša inače, jedem, ali slabo, i verovatno bih samo gledala
ove lepote, bilo bi mi žao da gricnem :)
prelepo si ih napravila!!!!
Blago tebi sto nisi ljubitelj :) Hvala puno <3
DeleteJoooj kako su ti medeni ovi cupcakesi :) Morat ću nekom prilikom probati da ih napravim <3
ReplyDeleteProbaj, iako deluje komplikovano, mnogo je jednostavno :)
Deletehvala na receptu divan je ja obozavam cupcake a gde imaju srcici volela bi i ja da ih imam...poz
ReplyDeleteKupljena su u Madjarskoj mada mislim da se mogu naci i na pijaci, na tezgama sa uvoznim slatkisima i kozmetikom :)
DeleteHvala Jovana videcu da li ima u Bg mada nisam nesto vidjala na pijaci al proverici opet :)
ReplyDelete