Tuesday, October 7, 2014

Tiramisu


Pre par godina, u Veroni sam probala Tiramisu koji me je potpuno oduševio. Već nakon prvog zalogaja, znala sam da moram pronaći recept uz pomoć kojeg ću moći to savršenstvo da pravim i kod kuće. Naišla sam na mnogo recepata, za neke se nažalost potrebni sastojci ne mogu kupiti kod nas a neki su bili čist promašaj. Moja potraga za odgovarajućim receptom je bar na kratko prekinuta onog momenta kada mi je drugaricina mama dala recept o kojem ću danas pisati. Jednostavan a opet lep. Iako to još uvek nije verzija koju sam u Italiji probala, meni je odličan.



Potrebni sastojci:

2 slatke pavlake (male)
400 grama mascarpone sira  - Mascarpone je malo skuplji a jeftinija zamena je 4 krem maslaca (crveno pakovanje)
2 žumanceta
4 kutije piškota
6 kašika šećera u prahu
Malo kakaoa

Priprema:

Žumanca je potrebno termički obraditi kuvanjem na pari sa četiri kašike šećera u prahu uz stalno mešanje.
Umutiti slatku pavlaku sa preostale dve kašike šećera. U to dodati mascarpone i žumanca ali tek kada se prohlade.
Piškote umakati u vruću, jaku kafu ali jako brzo da ne bi ''popile'' previše kafe.

Ređati piškote, pola fila, malo kakaoa, piškote, druga polovina fila i kakao.


Italijani ga najčešće dekorišu uz pomoć kašike ili viljuške preko koje pospu kakao, kako bi ostao trag na tanjiru, pa vam to može poslužiti kao jedna od ideja za dekoraciju.




Ako odlučite da isprobate ovaj recept, javite mi da li vam se svideo :)


Do narednog posta,

xoxo

Jovana

17 comments:

  1. Prelepo izgleda, moram ga probati iako sam odlucila da krenem sa dijetom :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Neces biti jedina koja odlaze dijetu :)

      Delete
  2. Njam! Izgleda odlicno, voda mi je krenula na usta :))

    ReplyDelete
  3. Fotografije za svaku pohvalu, kao i ceo blog!

    ReplyDelete
  4. A sve si prezentirala kao u restoranu, svaka castt!! :)

    ReplyDelete
  5. Hm, mogla bih ovo mužu za rođ da pravim, pa evo podpitanja ;)
    Slatka pavlaka, mala, misliš na onu od 200 il 250 ml?
    Krem maslac crveni, nemam pojma ko ga proizvodi?
    Ako možeš da mi napišeš koju pavlaku si koristila? I koji sir ;)
    I koliko kafe treba?
    Eto, samo to me zanima :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kod mene ima samo Moja Kravica od 250ml a ostalo su neke biljne pa tu uvek i koristim.
      Krem maslac takodje nalazim samo jedan, cini mi se da je Mlekara Subotica, crveno pakovanje, ne mozes promasiti :) Mozes i da kombinujes pola mascarpone a pola krem maslac, bitno je da zajedno bude 400 grama.
      Ja skuvam bas veliku solju kafe i to mi bude otprilike dosta :)

      Delete
    2. Ja mislim da sam kupovala Meggle slatku pavlaku od 200ml pa zato pitam (ili Dukat ako ima). Zaboravila sam da Subotička pravi taj krem sir, znam koji je :)
      Hvala na odgovorima, videćemo da li će mi uspeti :)

      Delete
  6. divne fotografije, svaka čast na originalnosti :D
    Tiramisu izgleda slasno :D

    ReplyDelete
  7. Divne fotografije! Pokušavala sam nekoliko puta da napravim ovu poslasticu u kućnoj režiji, ali redovno je završavala u kanti. Baš ču probati ovaj tvoj recept :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Javi kako je ispalo :) Znaj samo da je ukus mnogo bolji sa mascarpone sirom :)

      Delete
  8. Tiramisu mi je jedan od najdražih deserta, i taaako se lako priprema. Najmanje nereda napravim haha :D i ne treba mi puno vremena da ga dovršim. Ja ga volim s puuuuno ruma :D

    I da, moram pohvaliti fotke, divne su <3

    ReplyDelete
    Replies
    1. I zao je! Doziva me iz kuhinje iako se pravim da ne cujem :) Ja ga volim svakako ali vise volim verzije bez ruma jer bolje osetim kafu :)

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...