Thursday, October 27, 2016

Medenjaci / Halloween


Noć veštica (engl. Halloween) je praznik o kom su mišljenja na našim prostorima podeljena. Neću ulaziti u polemiku da li ga treba obeležavati ili ne, smatram da verovanja, religija i sve druge vrste izbora treba da budu deo svačije intime. Bilo kako bilo, takođe smatram da je lepo imati malo ukusne dekoracije na stolu, koja će vašim gostima izmamiti osmeh na lice :)

Medenjaci su veoma ukusni a recept je univerzalan te ih možete ukrašavati na različite načine i dekoraciju prilagoditi svim vrstama proslava.

Za testo je potrebno:

- 400 g brašna
- Pola kesice Kotanyi mešavine začina za medenjake (mada možete i sami napraviti mešavinu od po 5 g cimeta, mlevenog muskatnog oraha i đumbira)
- Pola kesice praška za pecivo
- 100 g putera
- 100 ml meda
- 120 g žutog šećera
- 1 jaje
- 50 ml vode

Pomešajte suve sastojke u jednu činiju a vlažne u drugu. Kada su lepo pomešani spojite ih kako biste umesili testo. Ako je testo lepljivo, dodajte još brašna, sve dok ga lepo ne umesite. Testo podelite na dva dela, zavijte u foliju i stavite u frižider na dva sata.

Nakon dva sata, razvijte testo i modlom vadite željene oblike. Keksiće slažite u pleh sa papirom za pečenje. Pecite desetak minuta na 180C stepeni (vreme zavisi od veličine modle) dok ne porumene. Pazite da ih ne prepečete jer medenjaci treba da budu meki.

Kada se ohlade, možete ih ukrašavati glazurom.

Za glazuru je potrebno:

- Jedno belance umućeno viljuškom
- 200 g šećera u prahu
- Kašika limunovog soka
- Po želji jestive boje




Nadam se da će vam se keksići svideti. Ja sam probala mnogo kombinacija kod nisam našla jedinu koja mi se sviđa a da testo ne izgubi oblik pri pečenju. Ideje za ukrašavanje možete pronaći na internetu i zaista ih ima mnogo.

Ako odlučite da pravite ove keksiće, javite mi kako su ispali :)


Do narednog posta,

xoxo

Jovana




6 comments:

  1. Bas su mi pre neki dan stigli kalupi pa uskoro planiram da pravim :) Gde ima da se kupi ta mesavina zacina?

    ReplyDelete
  2. Ja volim noc vestica :) A cime si pisala i crtala ove linijice po kolacima? :) Koliko volim taj Kotanyi zacin (i Kotanyi pita od jabuka zacin, ne znam koji mi je bolji) da ga stavljam u ovsene sa bananom :) Bas ti je super ova ideja... A slike su ti, kao i uvek fantasticne...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sve je od glazure, samo sam dodavala boje i sipala u kesu za saranje :) Jao, ne bih se ni setila da probam da tu mesavinu dodajem u ovsene, hvala za ideju <3

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...